Oklart om Sverige bett om ursäkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Saudiaffären. Varken utrikesminister Margot Wallström eller statsminister Stefan Löfven vill svara på om det krävdes en svensk ursäkt för att reparera relationerna med Saudiarabien. Men Wallström är väldigt tydlig på en annan punkt:

– Jag backar inte på mina uttalanden om demokrati och mänskliga rättigheter.

Helt klart är att de budskap som sändebudet Björn von Sydow hade med sig till den saudiska statsledningen från kung Carl Gustaf och statsminister Stefan Löfven spelat roll.

"Vi kan bekräfta att kungen på regeringens önskan skickade med ett brev som regeringens sändebud överlämnade till den saudiske kungen" skriver hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

En UD-källa uppger för TT att den svenske kungen redan i går kväll fick ett telefonsamtal från kung Salman som uppgav att hans ambassadör skulle vara tillbaka i Stockholm i dag.

Ett till brev

Statsminister Stefan Löfven kommenterar de återupprättade diplomatiska förbindelserna under sitt besök i Kina. Han vill inte direkt svara på frågan om Sverige bett om ursäkt.

– Vi har klarat ut eventuella missförstånd om att vi skulle ha förolämpat islam, vilket vi aldrig har gjort.

– Vi beklagar om vi har agerat så att det har uppfattats som att vi på något vis har nedgraderat Saudiarabien som nation, det har aldrig varit vår avsikt och det har vi inte gjort.

TT: Du skrev också ett brev, vad handlade det om?

– Jag skrev ett brev till Saudiarabiens kung och det hade det budskapet som jag pratade om tidigare.

Även Margot Wallström svarar undvikande på frågan om det förekommit en svensk ursäkt.

– Vi har förklarat precis hur det har legat till med de missförstånd som förekommit om att vi skulle ha förolämpat världsreligionen islam eller att vi avsiktligt skulle ha förolämpat landet Saudiarabien.

"Central aktör"

Upprinnelsen till bråket var när Wallström använde ordet diktatur om Saudiarabien och sade att landet använder medeltida bestraffningsmetoder. Det är dock inga ord hon ångrar i dag.

– Jag backar inte på mina uttalanden om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är väl känt vad vi i Sverige tycker om demokrati och mänskliga rättigheter och jag har gott folkligt stöd, säger hon på en pressträff på utrikesdepartementet i Stockholm.

– Saudiarabien är en central aktör, ett inflytelserikt land. Därför är det viktigt att vi kan återuppta våra bilaterala förbindelser.

Sverige vill ha en dialog om alla frågor, inklusive dem där vi tycker olika, enligt Björn von Sydow, också med på pressträffen.

– Det är viktigt att tala med Saudiarabien, inte bara om Saudiarabien, säger han och fortsätter:

– Jag vill också nämna att ingenting i våra samtal, kontakter, har berört det av Sverige uppsagda avtalet med Saudiarabien, om det militära samarbetet.

TT

Publicerad: