Polis utreder brott efter färjekrock

Stockholm. Påskaftonens kollision mellan en taxibåt och en Finlandsfärja i Stockholms skärgård resulterar i en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik.

– Någon av skepparna har brustit i utkik. Utredningen innefattar båda två men i nuläget är ingen av dem misstänkt för brott, säger Aris Janisels, inspektör vid Sjöpolisen i Stockholm.

Polisen förhörde taxibåtens två passagerare på påskdagen och ska gå igenom uppgifter om fart och kurs som sparats i färjan Viking Graces digitala sjökort. Förhören med skepparna inleds på annandagen.

Det var strax före lunchtid på påskafton som en nio meter lång taxibåt körde in i sidan på Viking Line-färjan som var på väg mot Mariehamn och Åbo. Olyckan skedde vid Marö, strax söder om Kapellskär, där dimman låg tät under förmiddagen.

Mindre båtar har väjningsplikt mot färjorna och Sjöfartsverket beskriver olyckan som "exceptionell".

Taxibåten sjönk omedelbart och föraren samt de två passagerarna hamnade i vattnet. De undsattes av privatpersoner som snabbt åkte ut till olycksplatsen, omkring 200 meter från land.

Kustbevakningen har avsökt botten med ett avancerat ekolod och sett något som skulle kunna vara haveristen. En närmare undersökning kan bli aktuell om polisen behöver båten i utredningen.

TT

Publisert: