Inrikes

Kritiserat USA-kött poppis i Sverige

INRIKES

Stockholm. Svenskt kött har fått konkurrens på hemmaplan från amerikanskt "finkött".

Samtidigt som svensken stoppar i sig ribeye och sirloin är USA:s köttindustri utsatt för hård kritik.

Svenska köttälskare brukar hävda att svenskt är bäst. Men nu ratar allt fler det svenska köttet till förmån för det amerikanska. I köttdiskarna trängs numera entrecote med "sirloin cap" och högrev med "ribeye".

Importörer och butiker sjunger det amerikanska köttets lov trots att köttindustrin i USA hamnat i rejält blåsväder, bland annat efter en årslång granskning i tidningen The Kansas City Star i Mellanvästern.

Amerikanskt kött marknadsförs ofta med bilder av betande djur på öppna vidder. Det talas tyst om "feedlots", gräslösa fållor där djuren hålls i stora grupper under bar himmel. Där göds de med kraftfoder för att gå upp i vikt och för att köttet ska få den av kunderna eftertraktade marmoreringen.

Svenska konsumenter informeras inte om huruvida köttet kommer från djur som fötts upp i en gödstation sedan två veckors ålder eller om djuren först betat fritt och sedan tillbringat sina sista månader där.

Svenska Ica hör till dem som säljer kött från USA.

– Djuren föds upp utomhus. När de är fem-sju månader gamla samlar man ihop kalvarna i grupper som förs till hagar, feedlots, där de får hö och kraftfoder. När de är 16-18 månader går de till slakt, säger Icas kvalitetschef Johanna Stiernstedt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes