Kronprinsessan i Afghanistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Under stort hemlighetsmakeri besökte kronprinsessan Victoria och hennes blivande make Daniel Westling den svensk-finska militära styrkan i Afghanistan under söndagen och måndagen.

– Det var för att följa de svenska soldaterna på fältet och för att visa sitt stöd för den insats de gör, säger Nina Eldh, hovets informationschef, till TT.

Under besöket fick kronprinsessan bland annat provköra stridsfordon 90 och möta min- och ammunitionsröjare. Dessutom fick hon en orientering om läget av svenskarnas chef, överste Christer Tistam.

"Det har varit väldigt givande att på plats få träffa er och man blir oerhört imponerad av det arbete som utförs", sade kronprinsessan enligt ett pressmeddelande på Försvarsmaktens hemsida.

Innan paret lämnade Camp Northern Lights i Mazar-i-Sharif skickade Victoria en hälsning till soldaterna där hon önskade lycka till och hoppades att "ni verkligen känner att ni gör skillnad för människorna i Afghanistan."

Säkerhetsläget för de cirka 500 svenska soldaterna har varit skakigt de senaste månaderna. Flera svenskar har skadats i sprängattentat och eldstrider.

Besöket annonserades inte i förväg utan hölls under sträng sekretess.

– Det är självklart beroende på säkerhetsskäl. En sådan här resa måste genomföras med diskretion, säger Eldh.

TT

Publicerad: