Åtal mot skandalomsusad vd

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Kammaråklagare Bengt Svensson har nu väckt åtal mot det skandalomsusade Habo Finans vd och styrelse. Åtalet gäller grovt bedrägeri för vd:n och grova bokföringsbrott för styrelsen.

Bolaget försattes för två år sedan i konkurs. Runt 800 sparare har sammanlagt satsat 100 miljoner kronor i bolaget. Affärsidén var att locka sparare att satsa pengar i en aktiefond, som främst spekulerade i Ericssonaktien. När några investerare ville ha ut sina pengar 2006 avslöjades att det saknades pengar i bolaget.

Spararna lockades att sätta in pengar i aktiefonden Diamanten. I Diamanten lockades spararna med att pengarna skulle användas till korta affärer i Ericssonaktien och att det handlade om säkra affärer.

Men alla avtal och handlingar som gällt Diamanten har skrivits i Habo Finans namn och kräver därför tillstånd av Finansinspektionen. Det hade inte Habo Finans.

"Pengarna har till stor del använts till annat än köp av Ericssonaktier", skriver kammaråklagare Bengt Svensson i stämningsansökan till Jönköpings tingsrätt.

"Omkring 36 miljoner kronor har gått till köp av sådant som aktier i onoterade bolag som då inte visat någon lönsamhet samt till fritidsbostäder och aktieköp till vd:n, dennes familj och bekanta".

De vinster som redovisats i Diamanten har varit påhittade. För att få pengar till vinstutbetalningar har vd:n därför tagit ut de senast insatt pengarna och därför kan man säga att Diamanten har fungerat som ett pyramidspel.

Dessutom har inte spararnas pengar bokförts. Kammaråklagaren åtalar vd:n för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Förutom vd:n åtalas de övriga fem styrelseledamöterna för grovt bokföringsbrott.

Brotten avslöjades i slutet av 2006 när några sparare försökte få ut kontoutdrag på sina insatta pengar.

Vd:n, som också är storägare i Habo Finans, har enligt åklagaren vilselett och förmått 780 personer att sätta in sammanlagt 100 miljoner kronor på bankkonton i Habo Finans och till sina egna bankkonton. I en del fall lämnade sparare över kontanter direkt till honom.

Det handlar om grova och förslagna bedrägerier anser kammaråklagaren. Om tingsrätten anser att vd:n är skyldig riskerar han ett långt fängelsestraff.

Habo Finans försattes i konkurs för två år sedan. Bristen i konkursboet uppgår till 52 miljoner kronor.

TT

Publicerad: