Forskare gör hjärnor genomskinliga

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En ny kemisk behandling gör hjärnor genomskinliga. Metoden, som prövats på mushjärnor, kan öppna för ett helt nytt sätt att studera intakta nervbanor i tre dimensioner, skriver forskare i tidskriften Nature.

– Det här är en fantastisk och mycket spännande ny metod. Både jag och mina kollegor häpnar faktiskt. Det verkar nu vara möjligt att studera nervbanor i hjärnan på ett sätt man bara fantiserat om tidigare, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet i Solna, i en kommentar till Dagens Medicin.

Den nya tekniken kallas Clarity och har utvecklats av forskare vid Stanford University i USA. Den går ut på att dränka in hjärnor i bland annat akrylamid. Efter en mild upphettning bildas då en fast vattenbaserad gel varifrån det går att extrahera de fettämnen som bygger upp cellmembranen och som normalt blockerar ljus.

Genom att experimentera på mushjärnor har forskarna visat att tekniken går att använda för att exempelvis studera vilka gener som är aktiva, skriver Dagens Medicin.

TT

Publicerad: