Utnyttjande av välfärden ska stoppas

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. Med en ökad valfrihet ökade också möjligheterna till ett systematiskt utnyttjande av välfärden. Den stora assistanshärvan i Södertälje hör till skräckexemplen. Nu vill regeringen utreda hur bedragarna kan stoppas.

Brukare som beviljats personlig assistans dygnet runt lämnades ensamma. När blufföretaget i Södertälje avslöjades hade ägarna lurat till sig närmare 30 miljoner kronor från Försäkringskassan och flera av brukarna var i mycket dåligt skick.

– Det är alldeles för lätt för personer med kriminella avsikter att utnyttja våra välfärdssystem, konstaterade justitieminister Morgan Johansson (S) när han på torsdagen meddelade att det ska utredas hur systemen kan göras mer motståndskraftiga.

Miljarder i rullning

Förra året gick drygt 25 miljarder till statlig assistansersättning. För den som vill starta företag med enda syfte att lura till sig pengar - och som struntar i om behövande far illa - måste branschen te sig extremt lockande.

Andra sätt att lura till sig pengar ur välfärdssystemen är exempelvis att med hjälp av falska intyg plocka ut sjukpenning, pension och lönegaranti.

Brottsligheten slår på flera sätt mot samhället: Skattepengar hamnar i orätta händer, behövande riskerar att drabbas, företag som drivs av brottslingar snedvrider konkurrensen och förtroendet för välfärdssystemet i sin helhet riskerar att urholkas, enligt Morgan Johansson.

Naiva välfärdsreformer

Hur mycket välfärdspengar totalt som hamnat i händerna på kriminella är det ingen som vet.

– Men det har blivit big business, sade Morgan Johansson och hänvisade till uppgifter från Ekobrottsmyndigheten och Brottsförebyggande rådet om att de ekonomiska bedrägerierna ökar.

Såväl Johansson som den utsedde utredaren Lars-Erik Lövdén - även han socialdemokrat - lade under presskonferensen en del av skulden på den tidigare regeringen.

– Vi har varit väl naiva när vi genomfört vällovliga välfärdsreformer, sade Lövdén.

Hans uppgift är därför att både kartlägga de säkerhetshål som utnyttjas i dag och föreslå hur de kan täppas till.

– Vi måste ha mer robusta system som står emot möjligheterna till angrepp från de brottsliga organisationerna, sade Lövdén.

Senast den 2 maj 2017 ska utredningen vara klar i sin helhet.

TT

Publicerad: