Sänkt straff för människorov i Växjö

INRIKES

Brott. Göta hovrätt mildrar straffet för de två män som åtalats för människorov och misshandel av en man som vägrade tigga.

Mannen hade lurats till Sverige med löfte om jobb.

De åtalade döms till fem respektive fyra och ett halvt års fängelse, i båda fallen ett år kortare fängelsestraff än vad Växjö tingsrätt dömde dem till.

Göta hovrätt ser visserligen den misshandel som mannen utsattes för som grov, men bedömer samtidigt människorovet som mindre grovt än vad tingsrätten gjorde. Det beror på att offret, en 57-årig man från Bulgarien, inte tvingades in i en bil med fysiskt våld, utan genom hotelser som de båda männen uttalade. Människorovet avslutades efter ett par timmar och i lagens mening är detta en relativt begränsad tid, skriver hovrätten. "Sammantaget är brottet visserligen mycket allvarligt, men bör tecknas som mindre grovt", konstaterar hovrätten.

Offret fördes ut i skogen där han misshandlades kraftligt. När han hittades var han så nerkyld att han enligt rättsläkaren skulle ha riskerat att avlida om han inte kommit till sjukhus.

Mannen har berättat att lurades till Sverige med löfte om att få jobba och tjäna pengar. När han kom hit blev han tillsagd att tigga, vilket han absolut inte ville. Han är hellre fattig än tigger, har han förklarat inför domstol.

TT