Två gripna efter polisbilsexplosion i Malmö

INRIKES

Brott. En polisbil exploderade utanför ett polishus i Malmö på fredagskvällen. Ingen människa kom till skada, men polisbilen bär tydliga spår av detonationen.

Två män är gripna misstänkta för inblandning i sprängningen.

Polisbilen stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö när någon form av sprängladdning detonerade klockan 19.25 på fredagskvällen. Två män, födda 1991 och 1995, är gripna i anslutning till brottsplatsen och de är misstänkta för inblandning i sprängningen.

– På vilket sätt dessa personer är misstänkta vill jag inte gå in på. Inte heller om de är kända hos oss sedan tidigare, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen region Syd, till TT.

Kriminaltekniker och personal från nationella bombskyddet arbetar på platsen och området är fortfarande avspärrat. Brottet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har redan nu en god bild av vad som har detonerat, men jag vill inte gå in i några detaljer i nuläget, säger han.

Polisen kommer att fortsätta med sitt utredningsarbete, bland annat husrannsakningar, genomgång av övervakningskameror och förhör med de gripna, samt med vittnen.

– Vi vill komma i kontakt med folk som har iakttagelser att lämna i samband med sprängningen, säger Fredrik Bratt.

"Mycket allvarligt"

Ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving skriver i ett skriftligt uttalande till TT att attacken i Malmö är oacceptabel.

"Polisen kommer att fortsätta den inslagna vägen och markera med stor kraft mot den här typen av angrepp."

Även inrikesminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att han ser mycket allvarlig på det som hänt.

"Känner jag Malmöpolisen rätt så kommer man inte att backa undan för detta, utan sätta hårt mot hårt och öka trycket mot de kriminella", skriver han.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström hemmahörande i Skåne, anser nu att polisen behöver mer stöd och resurser.

"Oerhört allvarlig utveckling när polisfordon kan sprängas av kriminella mitt framför ögonen på polisen. De som skall skydda oss behöver få tillräckligt med stöd i sitt arbete", skriver han i en kommentar till TT.

Rad polisattacker

Under de senaste åren har en rad attacker riktats mot polisen, bland annat i Västerås där flera skott sköts mot en polismans villa i oktober. En utvecklig som är oerhört allvarlig, enligt Polisförbundet.

– Jag blir uppriktigt arg och förbannad att det händer igen. Det här är ett hot mot polisen, mot rättsväsendet och mot demokratin, säger förbundet vice ordförande Anna Nellberg-Dennis till TT.

Enligt henne är de fortsatta attackerna ett tecken på att någon är arg på polisen och rättsväsendet och hon tror tyvärr inte att de kommer att avstanna det närmaste året.

– Det här är inget vi kommer att vända på ett år utan det är ett stort pussel att lägga där mer resurser till polisen och skärpta lagar bara är en del, säger hon och fortsätter:

– Vi är alldeles för få för att ta tillbaka förlorad mark i den hastigheten som vi hade önskat. Men vi gör vårt bästa och kommer aldrig att ge upp.

TT