Drömmen om en vit jul kan gå i kras

INRIKES

Väder. Det är högst oklart om tomten får någon snö att landa på. Längre fram i veckan drar mildluft in från norr och den nederbörd som väntas kan mycket väl falla som regn.

Natten mot måndag väntas snöfall över Svealand och sydligaste Norrland. Men fram emot onsdag blir det mildare väder igen.

– Mildluften rör sig framförallt mot söder, men berör hela landet överlag, säger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson.

Om julafton blir vit eller bar beror på hur mycket plusgraderna tär på det snötäcke som väntas lägga sig under veckans första hälft.

Risk för regn

Med den varmare luften följer också risk för regn.

– Vi har ett område som i veckan passerar över södra Sverige, som kan innehålla blandad nederbörd, säger Lovisa Andersson och tillägger att regnfall också kan drabba landets norra delar.

Jämfört med tidigare prognoser med vaga löften om en vit jul ser det alltså än mer ostadigt ut, också vad gäller mellandagarna och utsikten mot nyår.

– Det ser ut att pendla en hel del under julhelgen. Vi har fortsatt lågtryck som letar sig in väster ifrån, inget högtryck som växer in och stabiliserar vädret under julhelgen.

Snöfri jul normalt

Den som längtar efter att se tomten komma pulsande genom ett tjockt snötäcke kan trösta sig med att snöfria jular hör till det normala i Sverige.

SMHI har sammanställt statistik över snödjupet på juldagens morgon, från Haparanda till Lund, mellan 1900 och 2016. Sett till södra Sverige så har jularna under perioden mestadels varit snöfria eller endast fläckvis snötäckta.

Det beror på att vintern, även om den kalendariskt startar i december, meteorologiskt ofta startar först i januari i vissa delar av södra Sverige.

– Meteorologiskt sett så säger vi att vinter är när vi haft en medeltemperatur med minst minus fem grader under minst fem dygn. Då ser man att normal ankomst för vinter för Götalands del, undantaget höglandet, är när vi kommer in i januari.

TT