Döms för gruppvåldtäkt men utvisas inte

INRIKES

Brott. De fem tonåringar som våldtog en minderårig pojke i ett skogsparti i Uppsala tidigare i höstas döms till sluten ungdomsvård. Åklagaren hade yrkat på utvisning vilket tingsrätten ogillade.

Uppsala tingsrätt finner att samtliga fem, på grund av deras ålder och på grund av säkerhetsläget i Afghanistan, skulle drabbas mycket hårt av utvisning. Rätten har kommit fram till att de får stanna i Sverige.

Fyra av dem döms i stället till sluten ungdomsvård i ett år och tre månader, den femte i ett år och år och en månad. Tingsrätten finner att straffvärdet för gärningarna motsvarar fängelse i sex år.

Kan överklaga

– Att man inte utvisar är jag missnöjd med. Man hänvisar till säkerhetsläget i Afghanistan, jag menar att det inte är en fråga om utvisningsbeslutet utan om verkställandet. Det kanske inte går att verkställa nu men kanske om ett år, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uppsala.

Han säger också att det finns en möjlighet att domen överklagas på grund av utvisningsbeslutet, alternativt på grund av strafflängden som han finner något låg.

Robert Wikström, en av de nu dömdas försvarsadvokat, tycker att det är tillfredsställande att det inte blir utvisning för gärningsmännen.

– Min klient riskerade ett fruktansvärt öde i Afghanistan. Det har varit hans stora farhåga och jag tror att han är lättad över att det inte blir så, säger han.

Hotades med kniv

Våldtäkten ägde rum i slutet av oktober i ett skogsparti i Uppsala och gärningsmännen ska enligt åtalet också ha dödshotat den minderåriga pojken med kniv, bitit honom och spottat på honom.

Eftersom flera personer deltagit och förgripit sig på den yngre pojken under minst en timme ansåg åklagaren att brotten skulle bedömas som grova.

En av de nu dömda pojkarna spelade in händelsen och hotade sedan att sprida filmen om den våldtagna pojken vittnade. Trots hoten anmälde den minderårige pojken övergreppen. Personen som spelade in händelsen döms också för barnpornografibrott vilket dock inte påverkar strafflängden.

Både de fem förövarna och deras offer har kommit till Sverige som flyktingar.

Brottsförebyggande rådet kom tidigare i år med en rapport som visade att antalet utvisningsdomar minskar i Sverige.

TT