Fyra års fängelse för fräck stöldturné

INRIKES

Brott. Under en drygt månadslång stöldturné i en stor del av landet lurade två män från Lund sig in hos åldringar och bestal dem på smycken, klockor och andra värdeföremål för hundratusentals kronor.

På årets näst sista dag dömde Malmö tingsrätt den ena av dem, en 41-åring, till fyra års fängelse för arton grova stölder, två stölder av normalgraden samt sju försök till grov stöld. Hans kumpan, 25 år gammal, fick sin dom redan i november. Även den löd på fyra års fängelse.

De två siktade metodiskt in sig på värnlösa gamlingar. Inte ett enda av deras offer var yngre än 88 år, det äldsta 97. Oftast presenterade de sig som vaktmästare eller som någon annan med legitimt skäl att besöka offrets bostad.

Mestadels slog duon till i Malmö och andra skånska orter i april och en bit in i maj i år. Men deras stöldturné sträckte sig också till exempelvis Göteborg och Stockholm.

Värdet på det stöldgods som kommit till polisens och åklagarens kännedom överstiger med råge 200 000 kronor.

Värst drabbades en kvinna i Solna, född 1928, som blev av med värdesaker för över 46 000 kronor. En dam i Stockholm förlorade värden för närmare 40 000 kronor och en annan i Göteborg för 26 000.

TT