Unikt åtal om tvångsäktenskap

Brott. Den nya lagen om äktenskapstvång som infördes för två år sedan har hittills resulterat i en fällande dom.

Men nu har ytterligare ett åtal väckts, för första gången under de svagare brottsrubriceringarna.

Det är en man i Västerås som åtalas för att ha försökt få sin då 14-åriga dotter att gifta sig i samband med en resa under jullovet i december 2014, rapporterar SVT Nyheter Västmanland. Enligt åtalet sade pappan till flickan att de skulle besöka hennes mamma. Men i stället ska de ha rest till en släkting där pappan försökt övertala dottern att gifta sig med en flera år äldre man.

Unikt åtal

Flickan uppger i förhör att hon vägrat och att pappan senare återvänt till Sverige och mot hennes vilja lämnat henne kvar hos släktingen, skriver SVT. Efter drygt ett år kunde flickan ta sig tillbaka till Sverige, sedan socialtjänsten kopplats in.

Pappan åtalas nu för försök till äktenskapstvång, alternativt vilseledande till äktenskapsresa. Det är andra gången som någon av de nya brottsrubriceringarna gällande äktenskapstvång - som infördes i och med en lagändring 2014 - används.

Första gången var i ett fall som gällde äktenskapstvång och som ledde till en fällande dom i förra veckan.

Svårare bevisläge

– Det nya åtalet är första gången försök till äktenskapstvång, alternativt vilseledande till äktenskapsresa används. Det handlar om att äktenskapet inte fullbordats, och där är bevisläget annorlunda då det gäller att visa att anledningen till exempelvis en resa varit att gifta bort personen, säger kammaråklagare Madeleine Berndt Stragnér, till TT.

Hon var med och tog fram en granskningsrapport kring varför den nya lagstiftningen inte lett till fler åtal. Slutsatserna var att utredningarna överlag skött väl. Det oftast svåra bevisläget kan vara en orsak till de få åtalen, och den enda fällande domen, och det nya åtalet är inte nödvändigtvis ett tecken på att det nu har lossnat, enligt Madeleine Berndt Stragnér.

TT

Publisert: