Snart vänder det

INRIKES

Solen. Mörkers elände. Men snart går vi mot ljusare tider, bokstavligen. På onsdag infaller årets kortaste dag och sedan blir det ljusare igen. Eller i bästa fall lite mindre mörkt.

Middagsmörker. Ordet ersätter klockslagen för solens upp- och nedgång i Treriksröset och Kiruna på en nätsajt som visar längden på dag och natt. Som ett förtydligande anges att natten är 24 timmar lång. Kolumnen för dag gapar tom.

Fenomenet kallas polarnatt och är midnattssolens motsats. Vid polarnatt stiger solen aldrig över horisonten och i just Kiruna är det så i 25 dygn.

Vintersolståndet, den tidpunkt på året då solen står som lägst, infaller i år den 21 december, alltså på onsdag. Men allra längst i norr kommer det även efter det fortsätta att råda polarnatt ett tag till.

"Den 4 januari brukar vara den dagen vi för första gången ser solen igen. Men tack vare att den vita snön reflekterar solens ljus så har vi ändå dagsljus under några timmar varje dag", skriver turistföreningen Kiruna Lappland på nätet.

Att jämföra nordligaste Sverige med dess sydligaste delar i midvintertid är verkligen att jämföra dag och natt. Malmö har redan nu en dag som är sju timmar lång. I Sundsvall, i vårt avlånga lands mitt, är dagen fem timmar medan det längre norrut bara råder en form av skymning under några timmar.

TT