Åklagare gick emot rättsläkares slutsats

INRIKES

Brott. Chefsåklagare Lena Lithner lade ner förundersökningen om ett dödsfall vid ett polisingripande eftersom det inte gick att slå fast att polisens våld var orsaken. Men nu rapporterar Ekot i Sveriges Radio att rättsläkaren dragit en annan slutsats.

En 30-årig man avled i december 2014 sedan han övermannats av polisen på en psykiatrisk klinik i Västerås. Mannen hade misshandlat personalen, och poliserna berättade efteråt att de tvingats använda våld och pepparspray eftersom han gjorde våldsamt motstånd vid ingripandet. Rättsläkarens utredning visade att 30-åringen kvävts av sina spyor.

Lena Lithner inledde en förundersökning om tjänstefel, som senare lades ner. Efter nya vittnesuppgifter om att polisen tryckt ett knä i mannens rygg återupptogs förundersökningen med brottsrubriceringen vållande till annans död. Men i april lades den ner en andra gång.

"Polisens våld orsaken"

I den andra förundersökningen gjorde rättsläkaren Wolfgang Gibe bedömningen att polisingripandet orsakade mannens död, enligt Ekot som tagit del av den nu offentliga utredningen. Gibe pekar på att poliserna satt på mannens rygg när han låg på mage, att polisen använde en stor mängd pepparspray, och att en av dem höll en plastpåse över hans mun.

– Det kan ha varit var och en för sig som orsakat, men att alla händelser ihop har lett till mannens död är säkert, säger Gibe till Ekot.

– Om polisen inte hade ingripit, då hade man inte avlidit den här dagen, säger han.

"Jag förstår inte"

Mannens syster säger att hon har svårt att förstå Lena Lithners beslut.

– Det är raka motsatsen, det står ju svart på vitt att det var ingripandet som orsakade hans död. Jag förstår inte hur man kan tolka det som hon har gjort, det är som att hon har missat att läsa det här, eller hoppat över det. Jag förstår inte. Och det är jättejobbigt att se det här, säger systern till Ekot.

TT