Pedofili vanligare än vad man trott

Brott. Pedofili kan vara betydligt vanligare än vad man hittills trott, visar preliminära resultat. I Norge har ännu ett stort nätverk av personer som förgriper sig på barn avslöjats av polisen.

Det går inte att bota en persons sexuella intresse för barn, men det går att minska risken för övergrepp, säger Katarina Görts Öberg, psykolog och enhetschef på Anova - andrologi, transmedicin och sexualmedicin - vid Karolinska universitetssjukhuset.

– En stor del av behandlingen går ut på att få kontroll över beteendet, säger hon.

Vid sjukhuset finns sedan 2012 en hjälptelefon dit personer med "oönskad sexualitet" kan ringa. Hittills har fler än 1 500 personer ringt in.

Behandlingen består av samtal och syftar till att stärka och utveckla personens förmåga att ha "normala" relationer med jämnåriga och i samtycke, oavsett om det är på arbetsplatsen eller om det är med en annan person.

– Det finns även farmakologisk behandling med anti-testosteroner, säger Katarina Görts Öberg.

Sexdriv

Många av de personer som kontaktar sjukhuset via hjälptelefonen är starkt upptagna av tankar om att ha sex med barn, Man vet att det ökar risken för att titta på bilder och filmer med barnporr, något som i sin tur ökar risken för övergrepp.

– Behandlingen syftar inte till att ta bort sexualiteten helt och hållet utan att kapa de här "topparna", det höga sexuella drivet som många av de här personerna har. Behandlingen ser ut att fungera, visar preliminära resultat från våra studier, säger Katarina Görts Öberg.

I den härva som nu håller på att nystas upp i Norge ingår minst 50 personer. Vid tidigare, liknande tillslag har nätverken bestått av ännu fler förövare, ibland av flera hundra personer.

En av hundra

En naturlig fråga blir då hur vanligt förekommande pedofili egentligen är.

– Vi vet inte, men det finns en tysk och en finländsk studie som tyder på att det kan vara ganska vanligt. De här studierna, som även de är preliminära, visar att knappt en procent av alla män mellan 40 och 70 år har ett sexuellt intresse för minderåriga. Det är ju jättemånga, men om det stämmer för svenska förhållanden vet vi inte ännu, säger Katarina Görts Öberg.

En vanlig uppfattning är att många förövare själva har varit offer, men enligt Katarina Görts Öberg är det något av en myt.

– Det finns en förhöjd risk bland dem som själva varit offer, men det finns inget orsakssamband. Om det vore så skulle det ju finnas fler kvinnliga förövare, men så är det inte.

TT

Publisert: