Fotade nära skyddsobjekt - släpps fri

INRIKES

Brott. Den man som misstänks ha fotograferat ett skyddsobjekt utanför Bålsta har släppts på fri fot av Uppsala tingsrätt.

Mannen begärdes häktad på sannolika skäl, misstänkt för brott mot skyddslagen, men tingsrätten tyckte emellertid inte att åklagarens bevisning höll och mannen är nu släppt.

– Domstolen gjorde samma bedömning som jag gjort tidigare. Domstolen sa att det inte finns sannolika skäl utifrån de bevis som presenterades att häkta honom, säger mannens advokat Bengt-Göran Hugoson till TT.

Han säger att mannen visserligen varit i området men inte avsiktligen brutit mot lagen om att fotografera skyddsobjekt. Enligt lagen kan man dömas för fotografering av skyddsobjekt, antingen om det sker med avsikt eller genom vårdslöshet.

– Han har inte erkänt något brott. Domstolen har sagt att det som presenterats inte visar på att han brutit mot lagen, vilket rimligen innefattar både avsiktligt brott och vårdslöshet, säger han.

Mannen, en utländsk medborgare, greps av Försvarsmakten i söndags och överlämnades till polisen. I det område som mannen greps i finns en av Sveriges två stridslednings- och luftövervakningscentraler. Anläggningen är inrymd i ett bergrum.

Mannen har tidigare förnekat brott.

TT