Inrikes

Regeringen angreps för Saudiavtal

INRIKES

Utrikespolitik. Regeringen kritiseras hårt i den utrikespolitiska debatten för samarbetsavtalet med Saudiarabien.

– Det är ett militärt samarbetsavtal med ett av de länder på jordklotet som tydligast och mest systematiskt kränker kvinnors rättigheter, säger Vänsterpartiets Hans Linde.

Han krävde i debatten att regeringens prat om en feministisk utrikespolitik också omsätts i konkret handling. Linde ansåg att det var svårt att se en feministisk utrikespolitik i Sveriges relation till Saudiarabien. Han pekade på att närings- och handelsminister Mikael Damberg deltog i minnesceremonin för kung Abdullah och att statsminister Stefan Löfven sagt att samarbetsavtalet ska omförhandlas och förlängas.

– På vilket sätt bidrar ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien till en feministisk utrikespolitik? undrade Linde.

Medgav diktatur

Wallström meder att det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån någon feministisk politik.

– Framför allt så kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare och har en kungafamilj med absolut makt så är det klart att man inte kan använda något annat ord än diktatur, säger Wallström.

– Och det stämmer väldigt dåligt med det som är våra avsikter också med export, i det här fallet av krigsmaterial.

Wallström påminde om att avtalet med Saudiarabien ska ses över och att en utredning arbetar med förslag om att begränsa vapenexport till diktaturer.

Angrepp från höger

Regeringen angreps också från höger när det gällde Saudiarabien. Folkpartiets Maria Weimer tog upp den fängslade saudiarabiska bloggaren som dömts till tusen piskrapp.

– Är Raif Badawis öde också regeringens öde. Då bör samarbetsavtalet med Saudiarabien avslutas och vapenexporten upphöra. Om det också är regeringens öde så borde statsminister Stefan Löfven lära sig att Saudiarabien är en diktatur, säger hon.

Weimer tog även upp kvinnoförtrycket i Saudiarabien som ett argument för att avsluta samarbetsavtalet.

– Vi måste sluta exportera vapen till bödlarna.

"Mer ofokuserad"

Wallström kontrade med att "nu är vi där igen".

– Nu vill oppositionen att vi ska genomföra en politik som de inte förmådde göra. Varför avbröts inte samarbetet under den borgerliga regeringen, undrar hon.

Moderaternas Karin Enström angrep regeringen i en helt annan fråga. Medan alliansregeringen hårdsatsade på och fick stort inflytande i EU är den nya rödgröna regeringens utrikespolitik "mer ofokuserad", anser hon. Enström befarar att regeringens tydliga prioritering av ett medlemskap i FN:s säkerhetsråd har ett pris.

– Det riskerar att försvaga inflytande i EU och på EU:s gemensamma röst, anser Enström.

Wallström anser däremot att "olika politiska nivåer samverkar" och ser ingen motsättning.

– Skillnaden mellan den gamla och den nya regeringen är att ni nöjde er med vackra ord om att kandidera till FN:s säkerhetsråd, medan vi agerar nu, säger Wallström.

.

.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes