Långa kedjor bäddar för fusk

Publicerad:
Uppdaterad:

Skattefusk. Problemet med svarta löner som betalas ut av utländska underleverantörer är utbrett inom byggbranschen. Nu höjs åter röster för att lagstifta bort fusket. Men Byggnads anser inte att lagstiftning är det bästa alternativet.

I en granskning som Svenska Dagbladet gjort blottas det utbredda skattefusket inom byggbranschen som beräknas kosta staten miljontals kronor om året.

I det aktuella fall som tidningen illustrerar erkänner en polsk underleverantör till ett glasföretag på ett Peabprojekt att företaget regelmässigt betalar ut större delen av de anställdas löner svart.

Fusket som pågått i åtta till tio år upptäcktes av facket vid ett kontrollbesök på arbetsplatsen. Det svenska glasföretag som anlitat det polska försäkrar att de kräver att alla deras underleverantörer tecknar kräver F-skattsedel, försäkringar och kollektivavtal, men erkänner att de inte kontrollerar att kraven följs.

– Varken facket, Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten kommer åt det här och byggbranschen kan inte sanera sig själv. Det behövs lagstiftning, säger vd:n för företaget till tidningen.

Huvudentreprenörsansvar

Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads är bedrövad över situationen, men anser inte att lagstiftning är det främsta alternativet.

– Lagstiftning i alla ära men vi har vår modell med svenska kollektivavtal och det är branschen som bäst känner till vad som behöver göras.

Under fjolårets avtalsrörelse drev facket frågan om så kallat huvudentreprenörsansvar, vilket trädde i kraft vid årsskiftet.

– Det är ett av de verktyg som vi vet behövs för att stävja den här typen av fel. Vi måste fortsätta att utveckla den svenska modellen med kollektivavtal och faktiskt se sanningen i vitögat och inse att det inte är ok på något sätt och detta är ytterligare ett bevis på att mer måste göras.

Ställer krav

Ansvaret för att kontrollera att företagen har tecknat och följer kollektivavtal ligger på huvudentreprenören, säger Lindholm men tillägger att politiker också har ett ansvar att tala sig varma för kollektivavtalen.

Huvudmannen Peab försäkrar att de ställer krav på sina underleverantörer, men konstaterar att långa entreprenörskedjor gör det svårt att kontrollera att reglerna följs.

TT

Publicerad: