Inrikes

Myndigheternas bästa familj

INRIKES

Forskning. En god förälder ska vara lycklig, självuppoffrande och ha eoner av tid till sina barn. Det är så adoptivfamiljerna framställs i de rapporter som socialnämnderna godkänner.

Forskare vid Linköpings universitet har granskat hur de föräldrar som vill adoptera ett andra barn beskrivs i de rapporter som socialnämnderna sedan beslutar om.

Bland dem som godkänns träder en bild fram där föräldrarna ägnar mer eller mindre all sin vakna tid åt barnen. Nästan undantagslöst beskrivs adoptivfamiljen som lycklig, lugn, självuppoffrande, harmonisk och extremt barncentrerad. Utan några som helst problem med det så kallade livspusslet.

– Det pågår mycket diskussioner om hur man ska vara som förälder. Eftersom kommunernas socialnämnder ska godkänna de blivande föräldrarna blir de rapporter som ligger till grund för beslutet som ett destillat, ett myndighetsbeslut på hur vi i Sverige tycker att ett bra föräldraskap ska vara, säger Cecilia Lindgren, lektor vid Linköpings universitet.

Dessutom, säger hon, är det också den bild Sverige ger utlandet, eftersom rapporterna översätts och skickas till de länder där barnen kommer ifrån. Därmed inte sagt att dessa länder, som Kina, delar vår syn på den "perfekta familjen".

– Det är högst troligt att de har en annan syn, säger Cecilia Lindgren.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes