Kritik efter utspel om flyktinggräns

INRIKES

Stockholm. Vi måste på ett seriöst sätt börja diskutera hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Det skrev KDU:s ordförande Sara Skyttedal på Dagens Nyheters debattsida. Utspelet har upprört andra kristdemokrater.

Sara Skyttedal skrev bland annat att även om svenskar i hög grad är positivt inställda till att ta emot människor som flytt undan krig och förtryck finns det strukturella problem i samhället som försvårar mottagandet. Hon pekar på bostadsbristen och svårigheten för utlandsfödda att ta sig in på arbetsmarknaden.

Skyttedals artikel fick genast kritik från de egna leden.

"Jag skäms"

"Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?", skriver Ella Bohlin, tidigare KDU-ordförande och politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, på Twitter.

KD:s partiledare Göran Hägglund säger till SR Ekot att han inte är beredd att börja prata om gränsdragningar.

– Nej. Vi ska lägga ner all möda på att skapa ett bra mottagande för människor som tvingas bort från sina hemländer. Slutsatsen kan för mig aldrig bli att stänga dörrarna.

Även partisekreterare Acko Ankarberg Johansson är inne på samma linje:

– Det finns utmaningar i Sverige. Men flyktingarnas situation är värre. Det vi nu ser i norra Irak och Syrien visar att vi har en moralisk skyldighet att hjälpa människor som är på flykt. Krigen i världen ser inte ut så att vi på förhand kan bestämma ett lämpligt antal, säger hon.

Försvarar artikeln

Men Sara Skyttedal försvarar sin kritiserade debattartikel.

– Min artikel tar upp praktiska lösningar och praktiska problem. Hittills har ingen ifrågasatt den verklighetsbeskrivning som jag för fram, säger hon till dn.se.

Hon påpekar också att hennes utspel var förankrat i KDU:s förbundsstyrelse.

– Jag står bakom valmanifestet, men KDU har utöver det full möjlighet att driva frågor själva i valrörelsen. Vi har en politik som är självständig, säger Sara Skyttedal.

TT