SD-kampsång "skriven av invandrare"

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Hammarby Fotboll har protesterat mot att lagets kampsång "Just i dag är jag stark" spelades på Sverigedemokraternas valvaka. Nu kommenterar även Aapo Sääsk, som skrivit texten till sången, SD:s låtval.

"Det är jag som skrivit texten till 'Just i dag är jag stark'. Jag är första generationens invandrare. När SD sjunger vill jag att de ska komma ihåg att texten är skriven av en invandrare", skriver han i en kommentar till TT.

Han tycker att SD använder invandringen som en gimmick och vilseleder sina väljare:

"Det är arbetslösheten, de sociala nedskärningarna och den växande byråkratin som är problemet i Europa - inte invandringen."

Aapo Sääsk kommer inte att försöka stoppa SD:s användning av "Just i dag är jag stark". Han tycker att "det är ett slag i luften att förbjuda en sång" men vill att SD ska vara medvetna om att texten skrivits av en invandrad person.

Hammarby fotboll, som inte har några rättigheter till sången, har tidigare skrivit på sin hemsida att man inte vill att namnet, klubbmärket "eller populariteten ska användas av enskilda politiska partier eller enskilda politiker i syfte att göra dem eller deras politik mer attraktiva".

"Just i dag är jag stark" spelades in 1979 av Kenta Gustafsson, också känd från modsfilmerna om "Kenta" och "Stoffe".

TT

Publicerad: