Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Lockande men förrädiska isar

Publicerad 2014-12-30

Stockholm. Isarna lägger sig i stora delar av landet och tusentals helglediga har redan gett sig ut på skridskor eller med pimpelspö.

Men isläget är fortfarande förrädiskt.

Ute på Lejondalssjön i Upplands-Bro kommun har isen lagt sig och säsongens första pimpelfiskare testar lyckan.

– Det är tio centimeter prima kärnis här, och då är det säkert. Men man ska komma ihåg att isläget inte är detsamma på alla sjöar i ett område, eller ens på samma sjö. Man måste alltid känna sig fram, och en ispik är jättebra, säger en påbyltad Andreas Ollinen, som arbetar som presskontakt för Sportfiskarna.

Han visar upp sin egen utrustning: mobiltelefon i vattentätt fodral, isdubbar och kastlina.

– Det är utrustning som inte kostar särskilt mycket pengar, konstaterar Andreas Ollinen.

Varierar mycket

Isläget på landets sjöar varierar avsevärt. Enligt Sportfiskarna får exempelvis de som vill ut på de populära pimpelsjöarna Mjörn och Sävelången i Sjuhäradsbygden rådet att inte ge sig ut ännu.

Men några dygns rejäl vinterkyla i hela landet har satt fart på istillväxten. SMHI:s iskarta för de stora vattnen visar att mer än halva Mälaren nu är täckt med nyis, likaså nordligaste delen av Vänern. I Östersjön ligger nyis utanför Umeå och ned till norra Ångermanland.

– Men det är osäkra isar och det kommer att vara så ett tag framöver. Det har varit en ovanligt mild höst och det vatten som silar ut i insjöarna är inte så kallt som det brukar, säger Amund Lindberg vid SMHI.

Från Kolmården

Anders Tysk, generalsekreterare för skridskoloppet Vikingarännet, tycker ändå att isarna ska utnyttjas - på rätt sätt:

– Det finns små och medelstora sjöar med stabil is, framför allt från Kolmården och norrut. Den bästa garantin för en bra skridskoupplevelse är att gå med i förening med ledarledda turer. Utan kunskap, utrustning och sällskap ska man inte ge sig ut på någon is.

Den som inte vill eller kan följa med på en arrangerad tur kan utnyttja en plogad isbana.

– En del kommuner är duktiga på att ploga banor, och där brukar det vara näst intill riskfritt att åka. Men givetvis med utrustning. Isen kan förändras på bara några timmar, säger Karin Brand, Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare.

TT