Inrikes

FP vill ta bort vårdnadsbidrag

INRIKES

Politik. Allianspartierna går skilda vägar i familjepolitiken.

FP tänker rösta för att avskaffa KD:s hjärtefråga - vårdnadsbidraget.

-Vill man att politiker inte ska bestämma överallt, då ska man lägga sin röst på KD, säger KD;s gruppledare Emma Henriksson.

Folkpartiet (FP) har alltid varit kritisk till vårdnadsbidraget, men gick i den förra Alliansregeringen med på att införa det. När FP nyligen presenterade en rad integrationsförslag var ett avskaffande av vårdnadsbidraget ett av dem. Nu tydliggör FP-ledaren Jan Björklund att partiet kommer att rösta för den rödgröna regeringens kommande förslag om att avskaffa KD:s hjärtereform. Förslaget är aviserat till september.

-Lågutbildade invandrarkvinnor är överrepresenterade när det gäller att utnyttja detta bidrag och det är precis just den gruppen som borde stimuleras till att ta ett steg ut på arbetsmarknaden. Vårdnadsbidraget förstärker integrationsproblemet, säger Björklund.

Sviker inte Alliansen

Han tror inte att det kommer att uppfattas som att FP sviker Alliansen.

-Alla känner till att FP varit mycket kritiskt till vårdnadsbidraget. Vi fick ju ändå acceptera det i en kompromiss för att Alliansregeringen skulle bildas 2006, säger Björklund.

Redan tidigare har Björklund meddelat att FP kommer att rösta med regeringen för att införa en tredje pappamånad. Ett sådant förslag väntas komma i maj. KD är starkt emot det.

-Nu är det ett nytt läge och jag tror att vi kommer att få se många omröstningar i riksdagen de här åren där Allianspartierna röstar något olika. Och det kommer att vara helt odramatiskt, säger Björklund.

Dåligt för valfriheten

-Det förhindrar inte att när vi närmar oss nästa val 2018 så kommer vi att gå till val som ett gemensamt regeringsalternativ och utmana de rödgröna.

KD:s gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, tycker att FP:s planer på att rösta för ett avskaffande av vårdnadsbidraget är dåligt för valfriheten. Men hon tror att Alliansen kommer att kunna hitta en kompromiss om familjepolitiken när nästa val närmar sig. Att Allianspartierna var och en för sig utvecklar sin egen politik ser hon inte som ett problem.

-Det ser jag inte som något stort bekymmer för våra möjligheter att styra tillsammans efter 2018, säger Henriksson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes