Inrikes

Ämnen som intresserade mest i sommar

INRIKES

Stockholm. Fotboll, bränder och sommarpratare intresserade svenskarna sommaren 2014, i alla fall om man utgår från statistik över trendiga sökord på svenska Google.

Herrarnas fotbolls-VM var sommarens absolut största händelse. Evenemanget kniper både första- och fjärdeplatsen på topp 10-listan över trendiga googlingar, tack vare en hedervärd insats av uruguayanen Luis Suárez som bet Italiens Giorgio Chiellini i axeln under en match.

– När vi talar om trendiga sökord så är det stora volymer sökningar som ökar vid en viss tidpunkt, säger Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google Sverige.

Efter finalen tröttnade vi på fotboll. I stället intresserade vi oss för Gaza och Tour de France.

Båda händelserna hamnade dock i skuggan av musikern Christian Falks postuma sommarprat som under en vecka i slutet av juli toppade trendiga sökningar.

Även en annan sommarpratare, kulturarbetaren Athena Farrokhzad, skapade under samma period stort intresse.

I början av augusti hade vi tröttnat på cykellopp, radio och kriser i Mellanöstern. I stället ville vi plötsligt veta allt om sjukdomen ebola. Även skogsbrand och getingstick blev vanliga sökord.

Sommaren avslutades med Robin Williams tragiska självmord, en händelse som drog till sig nästan lika många sökningar som världsmästerskapet i fotboll.

Fakta: Trendiga sökord

Snabbast ökande sökningar (juni-augusti)

1. VM 2014

2. Robin Williams

3. Ebola

4. Suárez

5. Christian Falk

6. Skogsbranden

7. Getingstick

8. Athena Farrokhzad

9. Gaza

10. Tour de France

Källa: Google (TT)

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes