Ohlsson och Ullenhag talespersoner

INRIKES

Stockholm. Avgående demokratiminister Birgitta Ohlsson blir Folkpartiets talesperson i utrikesfrågor, medan avgående integrationsminister Erik Ullenhag tar hand om den ekonomiska politiken. "Stenhård" opposition utlovas.

– Det här är de två tyngsta frågorna där en ny regering kommer att driva politiken kraftigt åt vänster. Det här är två av Alliansregeringens mest erfarna politiker, så vi kommer från första dagen en ny regering tillträder vara beredda att driva en aktiv oppositionspolitik, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Birgitta Ohlsson är inne på samma linje:

– Jag kommer att driva en stenhård liberal opposition i utrikespolitiken mot den rödgröna röran, säger hon.

Hon lyfter arbetet med att bevaka de länder i EU där mänskliga fri- och rättigheter sitter trångt, som Ungern och Rumänien, det allt mer aggressiva Ryssland samt den islamistiska terrorn som frågor hon särskilt kommer att driva. Biståndsfrågor, feminism och minoritetsskydd är andra.

Erik Ullenhag framhåller att Alliansregeringen lämnar efter sig en av västvärldens starkaste ekonomier.

– En rödgrön regering kommer till ett dukat bord, säger han.

Han kommer att fokusera på att de jobbskapande åtgärderna värnas, problemet med utanförskapet på arbetsmarknaden och att vårda sunda statsfinanser. För att underlätta för unga och utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden vill han se förändringar av arbetsrätten.

– Där behöver vi liberalisera, säger Ullenhag.

Jan Björklund står fast vid att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget i höst. Frågan är vad som händer om den vinner majoritet i riksdagen.

– Då har vi en parlamentarisk kris och regeringen avgår rimligen, säger han.

TT