Klart för kärnkraftsförslag

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den sista pusselbiten för att regeringen ska få igenom sin kärnkraftspolitik föll på plats på tisdagen.

Sven Bergström (C) som hotat med att rösta nej till förslaget är nöjd med de förändringar som gjorts under riksdagsbehandlingen och röstar nu ja.

Därmed finns det en säker majoritet i riksdagen, såvitt alla ledamöter trycker på rätt knapp den 17 juni.

Sven Bergström ställde tre krav för att rösta ja till regeringens förslag.

Resultatet av de förhandlingar som förts är att visserligen avskaffas förbudet mot att bygga ny kärnkraft den 1 augusti men regelverket träder i kraft den 1 januari nästa år, regeringen ska återkomma med förtydliganden om att staten varken direkt eller indirekt ska subventionera kärnkraft och skadeståndsansvaret har gjorts tydligare.

Bergström säger till TT att han måste vara nöjd med utgången.

– Det är två klockrena bifall och en bra skrivning (skadeståndsansvaret), men så hade jag också en bra förhandlingssituation, säger han.

– Skadeståndsansvaret går inte lika långt som i Tyskland men det går åt rätt håll. Att skadeståndet fyrdubblas blir en viktig broms för nya reaktorer, säger han.

Bergström anser att riksdagsbeslutet "blir en vändpunkt för den förnybara energin" och kommer att innebära att ny kärnkraft blir för dyr för att locka investerare.

I utskottets text står nu bland annat att en egendomsförsäkring som anläggningshavaren tecknar för att kunna ersätta skador på reaktoranläggningen inte får ha någon annan som förmånstagare. Därmed kan inte ersättningen undandras de skadade.

Utskottet kommer också med en del andra förklaringar på hur propositionen ska tolkas.

– Vi har gjort det tydligare så att det inte ska gå att spela under täcket, säger utskottets vice ordförande Inger René (M), som därmed anser att Bergströms krav i motionen har tillgodosetts.

TT

Publicerad: