S-kampanj mot "pensionärsskatten"

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. "Det ska löna sig att ha arbetat."

Det är mottot för Socialdemokraternas kampanj mot skattegapet mellan löntagare och pensionärer.

– Vi ska jaga regeringen tills vi får besked om man tänker avskaffa glappet, sade partisekreteraren Ibrahim Baylan vid en presskonferens på onsdagen tillsammans med en rad pensionerade socialdemokrater.

Jakten ska ske i form av annonser, hemsida på nätet och sociala medier med start på onsdagen. På hemsidan, pensionärsskatten.se, kan man själv räkna ut hur mycket mer en pensionär betalar i skatt, jämfört med en löntagare med motsvarande inkomst.

– Vi är väldigt tydliga, pension och lön ska beskattas lika. Nu har vi gått från skatt efter inkomst till skatt efter ålder och inkomst. Det är oanständigt, sade Ibrahim Baylan.

Beskedet är alltså tydligt, glappet ska avskaffas. Lika tydligt är det inte på vilket sätt det ska ske, med sänkt skatt för pensionärer eller höjd skatt för löntagare.

Den pensionerade kommunpolitikern Käte Diederichsen slog fast förväntningarna:

– Det handlar inte om på sikt. För på sikt för oss innebär en låda med lock på. Vi vill ha det nu, sade hon.

Lika bestämd var inte partisekreteraren.

– Huvudsakligen handlar det om att få ned skatten för pensionärerna. Vi tar ett rejält steg redan till vårpropositionen. Men det kommer inte att gå på en dag eller ett år. Vi får se vad vi mäktar med, sade Baylan.

– Vad vi förväntar oss av regeringen är ett tydligt principiellt besked om att lön och pension ska beskattas lika, sade han.

TT

Publicerad: