Löfven dröjer med svar om rysk hamnhyra

INRIKES

Politik. Statsministern har ingen åsikt, åtminstone inte offentligt, om Gotlands planer på att hyra ut Slite hamn till ryskägda gasprojektet Nord Stream 2.

ÖB har uttryckt stor tveksamhet.

När TT frågar statsminister Stefan Löfven (S) under ett besök i Västerås om vad regeringen tycker säger han att den är skeptisk till projektet som helhet, men att det är en fråga som måste hanteras på EU-nivå.

– När det gäller hamnarna så är det svenskt territorium och där kommer vi att bevaka de svenska säkerhetsintressena, det är fullständigt klart.

TT: Har regeringen ingen åsikt huruvida Gotland ska hyra ut Slite hamn?

– Det är en process i gång och vi kommer att bevaka svenska säkerhetsintressen, med det får du nöja dig nu.

Möts nästa vecka

TT: ÖB vill ju inte att den ska hyras ut, har regeringen en annan åsikt?

– Nej, jag säger inte det. Jag säger att det är en diskussion i gång, försvarsministern och utrikesministern träffar de kommunala företrädarna nästa vecka och regeringen kommer naturligtvis att bevaka Sveriges säkerhetsintressen.

Det Löfven syftar på är att försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har kallat till sig företrädare för Gotlands och Karlshamns kommuner den 13 december. De vill informera om bland annat säkerhetspolitiska frågor och gissningsvis hur regeringen ser på de båda kommunernas planer att hyra ut hamnkapacitet till Nord Stream.

Varken Hultqvist eller Wallström har sagt vad de egentligen tycker om uthyrningsplanerna, bara att de, som statsministern, är skeptiska till gasledningen.

Kan godkännas

Gotland har haft siktet inställt på ett beslut i tekniska nämnden den 15 december, i regionstyrelsen i januari och fullmäktige i februari.

– Utgångspunkten är att avtalet godkänns, sade regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) till TT häromdagen.

Jansson har gjort klart att det kan handla om 50-60 miljoner kronor i hyra för kommunen, pengar som skulle komma väl till pass. Men han har också sagt att det är regeringens sak att göra den säkerhetspolitiska bedömningen.

Överbefälhavaren Micael Bydén har uttryckt sin tveksamhet.

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för Försvarsmakten. Det måste jag kunna få säga, sade han i SVT Agenda i oktober.

TT