Vänsterpartiet

SD backar om Natoavtal

INRIKES

Politik. Värdlandsavtalet med Nato ser ut att röstas igenom i riksdagen i morgon. Det står klart efter att Sverigedemokraterna kovänt i frågan om en vilandeförklaring.

– Ja, det är tvärskurs kan man säga, säger partiets försvarspolitiske talesperson till TT.

Partiets riksdagsgrupp tog beslutet på tisdagskvällen, uppger partiets presschef för TT.

– Det finns en väldigt bred majoritet för värdlandsavtalet i riksdagen. Vi och Vänsterpartiet utgör ungefär 20 procent av ledamöterna i kammaren. Vi skulle säkert kunna skjuta upp det här några veckor, men någon vilandeförklaring hade det inte blivit. Det är inte seriöst att bara obstruera för sakens skull. Vi är ett stort parti nu som vill ta ansvar för landet, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

På tvärs

Beskedet går på tvärs med beskedet i söndags Mikael Jansson, partiets försvarspolitiske talesperson och ledamot i försvarsutskottet, meddelade att partiet skulle göra gemensam sak med vänstern och rösta för en vilandeförklaring.

– Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade Mikael Jansson då till TT.

Efter mötet med partiets riksdagsgrupp på tisdagen låter det annorlunda.

– Ja, det är tvärskurs kan man säga, säger Mikael Jansson till TT.

Förankrat med Söder

Han medger att beskedet i söndags inte var förankrat med partiledningen, men säger sig ha försökt förankra frågan.

– Det var förankrat i försvarsutskottet och med chefen för det säkerhetspolitiska, Björn Söder, säger Mikael Jansson.

När frågan diskuterades i riksdagsgruppen stod flera SD-ledamöter på Janssons sida om att rösta för vilandeförklaringen, uppger han själv.

– Vi var några stycken som tyckte att vi skulle kunna chansa. Men de flesta tyckte att det var dumt att gå fram på ett så tunt juridiskt underlag. Så vi hade lite olika åsikt om det.

"Inte förvånad"

Vänsterpartiet ser nu ut att stå ensamt när de lägger sitt förslag om en vilandeförklaring av värdlandsavtalet i riksdagen i morgon.

– Jag är inte alls förvånad. SD har varit väldigt svajiga i frågor som har med alliansfriheten att göra under en längre tid. I grunden tror jag att deras strategiska mål är att kunna samarbeta med Moderaterna och Liberalerna, då är man beredd att offra den här typen av politiska frågor, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt, som fortfarande hoppas på att få tillräckligt stöd för partiets förslag.

– Vi vet ju att flera ledamöter i Miljöpartiet, och även Socialdemokraterna, vill rösta med oss. Så frågan är om de får och vågar.

Märklig vändning

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, beskriver Sverigedemokraternas kovändning som märklig.

– Det ser inte alltigenom förtroendeingivande ut. Möjligen är det så enkelt att man ville ha medial uppmärksamhet, säger han till TT.

TT: Hade det här varit tänkbart inom ett annat parti?

– Det är i och för sig inget märkvärdigt att partier gör kovändningar. Men det här är lite grand en konstitutionell fråga, och det brukar man inom de andra partierna tänka igenom noga.

På tisdagen gick fyra av Miljöpartiets riskdagsledamöter ut på DN Debatt, där de skriver att de kommer att rösta för ett vilandeavtal. "Detta skulle möjliggöra en analys av de säkerhetspolitiska konsekvenserna", motiverar de bland annat sitt beslut.

Majoritet för avtal

I morgon ska riksdagen besluta om värdlandsavtalet. Det finns en stor majoritet för avtalet. Men det räcker med minst tio ledamöter för att yrka på en vilandeförklaring.

En vilandeförklaring kan ske om beslutet påverkar fri- och rättigheterna i Regeringsformen.

När Vänsterpartiet i morgon begär en vilandeförklaring, så kan riksdagen ändå med ett beslut avvisa detta och anta avtalet direkt. Men det kräver att 5/6 av de närvarande ledamöterna röstar för det. Efter att SD nu har ändrat sig i frågan är det mycket troligt att det blir en kvalificerad majoritet för avtalet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Vänsterpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Miljöpartiet