Inrikes

M satsar på jämlik sjukvård

INRIKES

Stockholm. Moderaterna presenterade på lördagen ett förslag till ny sjukvårdspolitik. Tonvikten flyttas, enligt förslaget, från privata alternativ till kvalitet och vård på lika villkor.

Men oppositionen kallar förslaget för munväder.

Moderaternas sjukvårdspolitiska arbetsgrupp, under ledning av Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt, konstaterar att partiets sjukvårdspolitik måste förändras. Fokus har tidigare legat på finansiering och driftfrågor medan kvaliteten har blivit lidande.

– Det som är tydligast är bristen på jämlik och rättvis vård i landet. I landstingen sitter regionalt valda politiker som kan säga nej till dyra läkemedelsblandningar som Socialstyrelsen har rekommenderat. Det går inte att säga att vi erbjuder en rättvis och jämlik vård över riket i dag. Det är den största kvalitetsbristen inom svensk hälso- och sjukvård, säger Filippa Reinfeldt.

En patienträttighetslagstiftning ska, som förslaget går igenom, stärka patienternas makt gentemot politikerna.

Patienterna ska kunna vända sig till någon, oklart vem, och få hjälp med att utkräva sin rätt om deras landsting till exempel inte lever upp till vårdgarantin.

Inte oväntat är oppositionen kritiskt till förslaget.

– Jag tycker att det är munväder. Om Moderaterna menade allvar med att det är viktigare med likvärdig kvalitet än med driftsformen kan de göra något åt det. De sitter ju i regeringen. Det har kommit flera nya lagstiftningar från regeringen, men ingen av dem har handlat om kvaliteten i vården, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i sjukvårdsfrågor.

Förslaget om ny sjukvårdspolitik läggs fram på Moderaternas partistämman tidigt i höst. Först under nästa mandatperiod kan förslaget bli verklighet - förutsatt att alliansen vinner valet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes