Bröder våldtog barn hundratals gånger

INRIKES

Brott. De riktade in sig på barn som var mobbade i skolan eller hade det svårt hemma. Bröderna utsatte dem för sammanlagt hundratals våldtäkter och åtskilliga andra sexuella övergrepp. Nu döms de till 14 respektive 12 års fängelse.

Straffen mot bröderna är hårda - 14 år är det längsta fängelsestraff som kan dömas ut för den här typen av brottslighet.

– De har utnyttjat barn som funnit sin trygghet i bröderna, för att de själva har haft en utsatt situation. Barnens låga ålder i vissa fall, och att det i vissa fall har erbjudits cannabis, alkohol och pengar är också faktorer som spelat in, säger Sofie Derke, tingsfiskal vid Ångermanlands tingsrätt.

Den äldre brodern, 37 år gammal, befinns skyldig till minst 580 fall av grov våldtäkt mot barn och minst 500 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten är begångna mot fem barn i skolåldern.

Den yngre, 34 år, döms för 500 fall av grov våldtäkt mot barn och minst 50 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig. 34-åringen döms för våldtäkt mot två barn, men frias från anklagelser om våldtäkt mot två andra barn där han istället döms för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig. Han får ett lägre straff dels för att det rör sig om färre antal brott, dels för att han vid vissa av tillfällena var under 21 år.

Susanne Ljungqvist, målsägarbiträde till tre av de fem målsägarna, säger till TT att både hon och hennes klienter - som i dag är i 25-årsåldern - är mycket nöjda.

– Vi är väldigt nöjda med både domen, straffen och att de fått de begärda skadestånden. De känner sig lättade. Det har varit tufft, men självfallet har de mycket kvar att bearbeta. De har ju inte berättat det här för någon annan.

5 000 bilder

Övergreppen pågick mellan åren 2001 och 2009 på orter i södra Sverige och Västernorrland.

När männen greps i mars i år hittade polisen sammanlagt mer än 250 timmar film och fler än 5 000 bilder med dokumenterade övergrepp på barn. Delar av materialet visar några av de fem målsägande som bröderna misstänks ha utsatt.

I domen framgår att de utsatta barnen känt förtroende för bröderna och tillbringat mycket tid hemma hos dem. Ett av offren, som var mobbad i skolan och hade problem hemma, såg tillvaron hos bröderna som "en fristad".

"En hjälte"

Ett annat av offren säger att han såg den äldre brodern som en förebild och "en hjälte". Han ville inte förlora den vuxne mannen som vän, och "kände sig taskig" genom att neka till sex.

– Någon målsägande har sagt att det var lite som priset man fick betala för den här vänskapen, säger Sofie Derke.

Bröderna och barnen har spelat tv-spel och rollspel tillsammans och en dag hos dem kunde innebära att man varvade spelandet med sexuella handlingar. Övergreppen pågick under lång tid och blev på så sätt "normaliserade". Att andra vistades i bostaden hindrade inte att övergrepp skedde. Om något av barnen kände sig tveksam mutade den äldre brodern med narkotika, lite pengar eller alkohol.

Advokat Magnus Näsholm, som försvarar den yngre av bröderna, skriver i en kommentar till TT att han utgår från att hans klient vill överklaga tingsrättens dom.

TT