Inrikes

MP vill ta in ny skatt till skolan

INRIKES

Stockholm. En öronmärkt skattehöjning ska ge pengar till 10 000 nya medarbetare i skolan, om MP får bestämma.

Skatten skulle tas ut av den som tjänar över 40 000.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tycker inte att det är att börja för lågt med en skattehöjning vid den månadsinkomsten.

– Jag är övertygad om att människor som tjänar 40 000 kronor eller mer i månaden både kan och vill bidra, om de vet att det faktiskt går till skolan, säger Fridolin till TT.

Partiet vill höja skatten med tre procent för den del av månadsinkomsten som överstiger 40 000 kronor, vilket skulle innebära 150 kronor högre skatt i månaden för den som tjänar 45 000 kronor. Höjningen ska ge fem miljarder kronor extra till fler lärare och höjda löner.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ger inte mycket för förslaget.

– Jag tror att allt som läggs i ökad beskattning på arbete och riskerar jobben är fel väg för Sverige, säger han till TT.

TT: Men ett par hundra kronor mer för människor som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden, skadar det verkligen arbetslinjen?

– Ja, jag tror att all ökad beskattning på arbete och växande marginalskatter dämpar arbetsviljan, det är vår erfarenhet. Men min allvarligaste invändning är att de inte har den här finansieringen, för de måste få Socialdemokraterna att ställa upp på det, annars skapar man förväntningar på reformer vars finansiering man aldrig får igenom, säger Reinfeldt.

Socialdemokraterna vill börja trappa av jobbskatteavdraget, men först vid inkomster på 60 000 kronor.

– Det visar ju på behovet av att öka skatteintaget för att lägga mer resurser på skolan. Sedan har de en annan konstruktion än vad vi har och de börjar ju på lägre inkomster, men inriktningen är ju likartad, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

Skillnaden mot Socialdemokraterna oroar inte Fridolin.

– Man måste visa att man kan, krona för krona, finansiera sina förslag. Sedan är vi beredda att efter valet sätta oss och förhandla. Men vi vill visa att vi kan finansiera 10 000 fler anställda i skolan, så att elever får mer tid med sina lärare och så att lärare kan höja sin lön och känna sig värderade för sin gärning.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes