Fler sjukskrivna trots nya regler

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Fler är sjukskrivna i dag än 2008, när regeringen ändra reglerna för att få ned sjukskrivningarna.

Men jämförelsen haltar, enligt socialförsäkringsministern - det är korta sjukfall som blir fler.

I juli var nästan 135 000 sjukskrivna - det vill säga 1 500 fler än sommaren 2008, när regeringen införde de nya sjukreglerna. Det visar siffror som Försäkringskassan tagit fram för Ekot i Sveriges Radio.

De hårt kritiserade ändringarna i sjukförsäkringen innebär en skärpning av reglerna, bland annat med en gräns för hur länge man får vara sjukskriven.

– Vi såg ju en dramatisk sänkning av sjukfrånvaron från 2003 till 2010, men vi kan inte säga att den direkt accelererade påtagligt 2008, säger Jan Larsson, chef på Försäkringskassans ohälsoenhet, till Ekot.

Det är framför allt de korta sjukfallen som ökar, påpekar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

– Det ska man vara mycket observant på, men det har i sig inget med sjukförsäkringsreformen att göra. Den jämförelsen tycker jag haltar ganska betänkligt, säger Kristersson till TT.

Avsikten med reformen var att minska de långa sjukskrivningarna.

– De allra flesta som har en pågående sjukskrivning, det är du och jag som får influensa och är sjukskrivna i två veckor och sedan kommer tillbaka till jobbet. Det har inte påverkats någonting av reformen och det var inte heller syftet. Utan syftet var att påverka de sjukfall som pågick månad efter månad, år efter år - och de är i dag radikalt mycket färre.

I juni 2008 var drygt 56 000 sjukskrivna längre än ett år, mot 38 000 i juni i år, enligt Försäkringskassan.

Fakta: Sjukskrivningsreglerna

De nya sjukförsäkringsreglerna infördes den 1 juli 2008 och innebär bland annat att den sjukes arbetsförmåga prövas vid fasta tidsgränser. Efter tre månader utreds om den sjukskrivne kan gå tillbaka till sitt gamla jobb eller ta nya arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Efter sex månader prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.

Personer med mycket allvarliga sjukdomar kan få rätt till obegränsad sjukpenning.

Den som når maxgränsen erbjuds att gå arbetslivsintroduktionen på Arbetsförmedlingen i tre månader.

TT

Publicerad: