KD profilerar sig i flyktingfrågan

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Politik. Kristdemokraterna profilerar sig alltmer i frågor om migration och integration.

Men partiets riksting antog få nya förslag på området.

Partiledaren Ebba Busch Thors öppningstal på rikstinget dominerades av flyktingkrisen. Hon betonade att trycket på mottagningssystemet måste minskas, att mer pengar måste riktas till flyktingarnas närområde och att svenskars oro inte får avfärdas som "folkhemsrasism". I en debattartikel samma dag presenterade hon ett program mot tiggeri.

Men några nya beslut om hårdare tag mot tiggeri eller en stramare flyktingpolitik togs inte under tinget, som avslutades på söndagen.

Gick på pumpen

I stället avvisades motioner om ökade krav på id-handlingar för asylsökande, ökade försörjningskrav för anhöriginvandring och förslag på att frånta grova brottslingar medborgarskap.

– De som ville ha en mer restriktiv migrationspolitik än den som partiet står för, de gick ju rejält på pumpen, säger partiets vice ordförande Jakob Forssmed.

I stället bekräftades den migrationspolitik som presenterades i vintras. Det handlar bland annat om att tillfälliga uppehållstillstånd ska gälla fram till dess att flyktingar fått jobb. Få kritiska röster hördes mot de förslagen.

KD vill också avskaffa dagersättningen för dem som väljer eget boende, samt minska etableringsersättningen något och i stället låta nyanlända tjäna sina första 500 000 kronor skattefritt.

Inget tiggeriförbud

När det gäller tiggeri avvisade rikstinget ett förslag om att det ska krävas tillstånd för att samla in pengar på allmän plats.

När det gäller brott och straff fick partiledningen stöd för att utreda en lag om att svenskar som strider för terroristgrupper som är i konflikt med internationella styrkor där Sverige deltar ska kunna dömas för landsförräderi. Rikstinget beslutade också att pass ska kunna beslagtas temporärt för personer som misstänks ha planer för att resa utomlands för att strida med terroristgrupper.

Kristdemokraterna förväntas gå högerut med partiledaren Ebba Busch Thor.

– Man kan analysera enskilda frågor och vad de innebär för partiets allmänna positionering, men jag tror man ska vara försiktig med att dra långtgående slutsatser, säger Forssmed.

TT

Publicerad: