Inrikes

Man blir inte rik på sina gener

INRIKES

Vetenskap. Om du tror att du blir rik på dina gener tror du fel. Att bli rik handlar snarare om uppfostran.

Varför blir barn till rika föräldrar ofta rika redan innan de ärvt? Den tanken har de två nationalekonomerna Peter Lundborg och Kavehj Majlesis brottats med.

– Vi ville veta om det finns några fördelaktiga gener som bidrar till att man blir rik, säger Petter Lundborg, professor på ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

För att få klarhet i frågan studerade duon 2 519 svenska barn, som adopterats bort vid födseln mellan 1950 och 1970. Detta gjorde de för att kunna studera miljö oberoende av arv.

– Sedan använde vi oss av uppgifter från förmögenhetsregistret och jämförde barnens förmögenhet som vuxna med deras adoptivföräldrars, samt biologiska föräldrars förmögenhet, säger Petter Lundborg.

Resultatet kunde inte bli mer glasklart. En vinst i genlotteriet spelar en mindre roll i att skapa en förmögenhet än miljön, förklarar Lundborg.

– Att bli rik handlar mer om miljön och uppfostran och att barnen lär sig att investera och spara, vilket innebär att det inte är förutbestämt om du kan bli rik eller inte, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes