Astrofysik och kungen - lyckad humor

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Vad kan kronprinsessan Victoria om astrofysik?

Och vad har kungen för kunskaper om ljusets hastighet?

Svaren ges i Rymdslottet, en humorblogg som nu väcker stor uppmärksamhet.

Skämt om kungafamiljen är inte speciellt nytt. Däremot när det sker i form av bilder på kronprinsessan och Daniel från dopet av Estelle diskuterande betydelsen av månens gravitationskraft. Eller för den delen, kungens famösa presskonferens där kungen i stället för att prata om att "vända blad" utvecklar relativetsteorin och berättar hur astronauter i rymden åldras i mindre grad än kungen själv.

Rymdslottet, som bloggsidan döpts till på Tumblr, har blivit en stor framgång.

Komisk underton

– Jag är väldigt intresserad av rymden och astrofysik även om det är på hobbynivå. Det vilar en komisk underton i att låta kungahuset prata om just astrofysik, säger skaparen Andrev Walden.

Från början var tanken att använda Paradise hotel-deltagare men i stället fick det bli kungahuset.

– Jag hade ingen aning om att det skulle bli så populärt. Det är inte första gången jag försökt vara rolig på nätet men jag hade inte förväntat mig att astrofysik skulle lyckas. Någonstans träffar det här.

– All bra humor sparkar uppåt och om jag hade använt Paradise hotel-deltagare hade det funnits ett klassperspektiv och kunnat bli att förlöjliga dem.

Nätet hänsynslöst

Fördelen med humor på nätet är uppenbar, det kostar nästan ingenting att producera och går snabbt. Utmaningen ligger i att nå ut i en allt större konkurrens.

– Nätet är ju väldigt hänsynslöst. Det finns en klickdarwinism där det som är roligt blir klickat. Du får en väldigt snabb bedömning.

TT: Hur tar du då konceptet vidare?

– Jag har funderat på att göra en internationell variant, till exempel med familjen Kardashian som diskuterar astrofysik. Det kanske går att hitta någon utländsk kungafamilj?

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN