Kritik mot saknad IS-plan i Göteborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Terror. Göteborg tillhör de kommuner varifrån oproportionerligt många unga män rekryteras till extremistgrupper och som kritiseras för bristen på handlingsplan.

I dag har kommunen kallat till presskonferens där man bland annat kan svara på kritiken.

Kommunen framhåller att man var först i landet när staden inrättade en samordnare för arbete mot våldsbejakande extremism. I dag hålls också en utbildningsdag om frågan, med föreläsare och ny forskning.

Men kommunen, varifrån omkring 120 män tros ha rekryterats till strider i främst Syrien och Irak, har kritiserats bland annat för att där saknas en handlingsplan.

Integrationspolisen Ulf Boström konstaterar att Göteborg toppar rekryteringslistan och Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, anses att alla kommuner måste ha en handlingsplan.

– För de kommuner som inte har det, och Göteborg tillhör dem, är det hög tid att man skaffar det, sade hon i SVT:s Aktuellt i går.

Mer hjälp behövs

Mona Sahlin var i Angered för två veckor sedan för att träffa ett av ungdomsråden och det visade sig att alla där kände någon som åkte ner för att strida eller som dött.

– Det här är väldigt närvarande hela tiden och ungdomarna behöver mer hjälp från det offentliga Sverige, sade hon men framhöll att det finns många, både inom socialförvaltning och civilsamhället, som jobbat mot radikalisering länge och som har stoppat många som tänkt resa ner.

– Men allvaret måste upp på en högre nivå.

Borås kartlägger

Marina Johansson, kommunalråd och ordförande i social resursnämnd, och Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg deltar i dagens presskonferens.

Frågan har blivit brännhet även i andra kommuner, bland annat i Borås, där man nu lokalt kartlägger den våldsbejakande extremismen.

– Vi märker ju att det finns en rekryteringsbas till Islamiska staten i Borås, säger Tomas Jansson, lokalpolisområdeschef, till Borås Tidning.

TT

Publicerad: