Många barn ensamma i jul

INRIKES

Jul. Det brukar heta att julen är barnens högtid - men för många barn är det precis tvärt om.

Julhelgen är den tid på året då många utsatta barn känner sig som allra ensammast.

– De flesta samtalen under julen har det gemensamt att de handlar om ensamhet, säger Catarina Nylund, kurator på Bris

Under julhelgen räknar Bris med att ta emot cirka 1 000 samtal från barn som mår dåligt. Det är ungefär lika många som en vanlig helg, men julen sätter en tydlig prägel på vad barnen vill prata om.

– Det syns så mycket i media om hur den perfekta julen ska vara och om julstämningen som ska infinna sig och när det inte riktigt stämmer överens med verkligheten blir det ensamt och svårt att hantera. Samtidigt vet man att kompisar kanske sitter hemma med sina familjer och har det skönt, säger Catarina Nylund.

"Känner skuld"

För många barn som har det svårt under hela året med till exempel med fylla och bråk i hemmet blir problemen extra tydliga under julen.

– Det kan vara någon eller flera i familjen som blivit fulla på julafton. Andra kanske inte firar någon jul alls eftersom föräldrarna inte är hemma eller bara bråkar hela tiden. En del barn har föräldrar som är skilda och där är barnen ofta oroliga över att en förälder inte har någon att fira med, och många känner skuld över det.

Enligt Catarina Nylund innebär lov och stängda skolor ofta en ökad press för många barn, som tappar viktiga kontakter från vuxenvärlden under flera veckor.

Utlämnade till familjen

– Det kan vara skolkuratorer, ungdomsmottagningar och BUP som har stängt under lov. Då är man ofta helt utlämnad till den familj som inte riktigt fungerar. Vi märker det på att samtalen oftare handlar om familjerelationer snarare än kompisar och skola, säger hon.

Samtidigt tror Catarina Nylund att julen kan få fler barn att våga prata om sina problem.

– Vi får till exempel mycket samtal om alkohol under julen och jag tror att det kan bero på att barn har lättare att prata om det kring jul, eftersom att man läser så mycket om det och det pratas så mycket om alkohol så här års.

TT