Löfven: "Vi måste få slut på helvetet"

INRIKES

EU. EU-ledarna står maktlösa inför blodbadet i Aleppo i Syrien.

– Vi måste få ett slut på detta helvete, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Frustrationen var tydlig när Löfven samrådde med riksdagens EU-nämnd inför torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Migrationspolitik och försvarssamarbete står sedan länge på agendan. Men den senaste utvecklingen i Syrienkriget kan komma att överskugga mötet.

– Rent ut sagt är det skamligt att världssamfundet inte förmår agera, sade Löfven.

Måste agera

Enligt honom måste EU verka för att civila ska kunna evakueras från de värsta stridsområdena i Aleppo och att den syriska regimen och dess allierade "ställs till svars för sina handlingar". Men vad EU skulle kunna göra kunde statsministern inte svara på.

Löfven noterade att EU länge har pratat om att den enda lösningen på Syrienkonflikten är en politisk lösning. Han konstaterade dock att det som världen nu bevittnar är en militär lösning. Löfven var frustrerad över att initiativ från världssamfundet blockeras genom veton i FN:s säkerhetsråd.

Vill ej betala

I ett utkast till slutdokument för EU-toppmötet fördöms den syriska regimens och dess allierades angrepp mot Aleppo. EU anklagar Syrien och Ryssland för att avsiktligt sikta in sig på civila och på sjukhus. I utkastet betonas att de som har begått brott mot internationell rätt och eventuella krigsbrott måste hållas ansvariga.

Samtidigt blickar EU framåt. I utkastet står att EU kommer att bidra till Syriens återuppbyggnad bara om en "trovärdig politisk övergång" har inletts. Det tolkas som att den syriska regimen måste tillåta en politisk opposition i landet.

TT