MeToo

Toppolitiker gav röst åt metoo-vittnesmål

INRIKES

Metoo. En ström av berättelser om sexuella trakasserier ekade i Bankhallen i riksdagen - när ledamöter från olika partier läste upp kollegors metoo-vittnesmål.

– Ni kan aldrig säga att ni inte visste. Vi litar på er nu.

Med de orden sammanfattade Emmy Benedicto, tidigare politiskt aktiv och en av de 1 693 kvinnor som skrev under politiker-uppropet #imaktenskorridorer i november, uppläsningen.

Flera politiker och andra riksdagsanställda var samlade i Bankhallen för att lyssna när en rad kvinnliga riksdagsledamöter gav röst åt vittnesmålen.

– Det är så viktigt att de här berättelserna kommer fram i ljuset. Och det finns också en sådan positiv kraft i det, för det betyder att tiden när tafsandet kunnat pågå i korridorerna och kulisserna nu är över, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, en av uppläsarna, till TT.

"Släppa skammen"

Gemensamt för många av vittnesmålen är att de utsatta kvinnorna sett sig tvungna att lämna politiken, medan förövarna fått fortsätta, uppbackade av en tystnadskultur inom sina partier.

– Det är oerhört sorligt och allvarligt. Just i politiken handlar det om att vi som medborgare ska ha möjlighet att vara med och påverka, oavsett om vi är kvinnor och män. Och det här visar ju att kvinnor har mycket svårare att göra det, säger Lövin.

En annan av uppläsarna var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– En av de främsta förtjänsterna med metoo är att så många systrar krokar arm med varandra, vilket gör att fler kan släppa skulden och skammen som tystnaden innebär, säger hon.

– Jag är djupt bedrövad av alla vittnesmål, men samtidigt inte förvånad. Jag har själv varit utsatt, och stöttat andra som varit utsatta.

Fokus på problemet

Från Sverigedemokraterna deltog riksdagsledamoten Paula Bieler.

– Jag tycker att det är ett viktigt och bra sätt att uppmärksamma ett problem som tydligen är väldigt utspritt och stort. Jag gillar också konceptet, att man sätter fokus på problematiken utan att hänga ut enskilda, säger hon.

Hon känner dock inte själv igen sig i vittnesmålen.

– Det är starka berättelser, hårda verkligheter som många beskriver. Men det är inget som jag, tack och lov, känner igen någonstans.

Hundratals kvinnliga skådespelare genomförde ett liknande arrangemang i november när de samlades på teatrar på flera platser i landet för att läsa upp anonyma vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp inom branschen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

MeToo

ÄMNEN I ARTIKELN

MeToo