Inrikes

Läkare varnar för lustgas på krogen

INRIKES

Hälsa. Lustgas som partydrog är ett växande fenomen. Att använda av gasen på ett felaktigt sätt kan innebära mycket stora risker, varnar läkare.

Lustgasen, som ger ett kortvarigt rus, är inte narkotikaklassad men kan ändå vara farlig.

– De akuta effekterna är att man riskerar att skölja ut syret ur lungorna, så man får en akut djup syrebrist. Det kan man svimma av och man kan exempelvis få kramper eller hjärtarytmier, säger Kai Knudsen, överläkare vid anestesikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till TT.

Nu säljs den lagliga men farliga gasen öppet på minst två nattklubbar i Göteborg.

– Det var lika vanligt att köpa lustgasballonger som att köpa alkohol där inne, säger en nattklubbsbesökare till P4 Göteborg.

Även i Stockholm säljs lustgas på krogar.

Dödsfall har inträffat

Svensk polis larmade för ett par år sedan om att ungdomar använder gasen som en drog. Redan 1990 dog en 24-åring från Örnsköldsvik som hade inandats lustgas genom en sifon, och sommaren 2015 omkom en tonåring från London.

– Det är ovanligt med dödsfall, men det finns fortfarande risker med att andas in lustgas, säger Kai Knudsen.

Om man använder lustgas ofta kan det också få negativa effekter på kroppen.

– Man kan få benmärgspåverkan och påverkan på nerverna i kroppen som gör att man får känselbortfall och domningar, säger Kai Knudsen.

Det kan också leda till blodbrist eller att blodet får en sämre förmåga att förse kroppen med syre. Speciellt hög risk för långvariga effekter av lustgas har de som har brist på vitamin B12.

Viktigt med syre

Lustgas har både en industriell och en medicinsk användning. Inom sjukvården är lustgasen alltid blandad med syrgas och man kontrollerar noga att patienten får syre. Kai Knudsen är kritisk till att reglerna kring försäljningen av lustgas är såpass otydliga att den kan säljas på krogen.

– Det är inte meningen att man ska använda detta för humant bruk. Detta är en medicinsk gas som man använder på fel sätt, säger Kai Knudsen.

TT: Finns det några risker med att kombinera lustgas med alkohol?

– En ökad risk för att tappa kontrollen över både kropp själ så att säga. Det är ju inte en bra kombination.

Det viktigaste att tänka på om man använder lustgas privat, säger Knudsen, är att se till att man får i sig luft också och inte bara andas in gasen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes