Inrikes

Pass nu också med fingeravtryck

INRIKES

Stockholm. Vid sidan om de biometriska ansiktsbilderna ska nya svenska pass från i sommar också innehålla fingeravtryck, enligt ett nytt lagförslag.

Fingeravtrycken ska inte lagras någonstans, enligt regeringens förslag, som nu ska granskas av landets högsta jurister. När avtrycket vid ansökan digitaliserats ska informationen enbart finnas kvar i ett datachip i själva passet.

Vid gränskontroller runt om i världen ska bäraren sedan kunna bevisa att passet är äkta genom digitala granskningar av ansiktet och fingeravtrycken i särskilda apparater.

Förändringen görs eftersom Europas regeringar ser stora problem med förfalskningar och missbruk av pass, inte minst svenska sådana. De används vid flyktingsmuggling och annan människohandel, liksom när terrorbrott planläggs och utförs, enligt regeringen.

Beslutet om fingeravtrycken fattades ursprungligen av förre statsministern Göran Persson och hans regeringschefskollegor vid ett EU-toppmöte i Grekland i juni 2003. Motivet då var att förhindra olaglig invandring till EU, samt att tillmötesgå amerikanska krav i spåren av terrordåden 11 september 2001.

I regeringens lagrådsremiss föreslås att barn under 12 år undantas från kravet - en kompromiss som EU-regeringarna nyligen nådde med EU-parlamentet. Tidigare hade Sverige siktat på att alla över 6 års ålder skulle omfattas. De nya reglerna ska träda i kraft 28 juni i år. Redan utfärdade pass är giltiga fram till det utgångsdatum som står i passet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes