Inrikes

Långa straff för brödratjuvar

INRIKES

Borås. Två bröder från Göteborg som begått en mängd bostadsinbrott på olika håll i landet dömdes i dag till långa fängelsestraff vid Borås tingsrätt.

De dömdes till fyra år och sju månaders respektive fyra år och sex månaders fängelse för bland annat grov stöld.

Bröderna stod åtalade för 36 bostadsinbrott på elva orter i Västergötland, Halland och Östergötland. I två fall gällde det en serie inbrott under stora helger - åtta i Lidköping på juldagen och lika många i Mantorp på nyårsafton.

I målsägarförteckningen finns 67 fysiska och juridiska personer. Det handlar om de människor som blivit bestulna av bröderna, som har tagit sig in i deras bostäder.

Bröderna har erkänt en del inbrott men nekat till andra. Polisen beslagtog en mängd värdesaker av olika slag i de båda brödernas lägenheter, i en bil som en av bröderna ägde och i ett garage som de hyrde. I garaget hittades bland annat nio guldtackor. Dessa saknade, som tingsrätten skriver, sedvanlig märkning och ytfinish. Den guldtacka som visades upp under rättegången var hemmagjuten konstaterar domstolen.

I bostaden hos den äldre av bröderna hittades bland annat två luppar och kemikalier som används för att bestämma karathalter. I garaget hittades för övrigt olika handskar, skor, brytverktyg och skruvmejslar. Där fanns också olika samlarmynt och bland annat över 90 halsband, uppåt 40 armband eller länkar, över 25 örhängen och 15 hängsmycken plus en och annan slipsnål och brosch.

"Mängden smycken som hittades i garaget är anmärkningsvärd", skriver tingsrätten.

Domstolen finner det också märkligt att förvara lagligt åtkomna guldtackor till ett värde av över en miljon kronor i ett garage vars inre väggar består av hönsnät.

Den äldre av bröderna har sagt att guldtackorna tillhör honom och att han köpt dem för några år sedan i Kroatien.

Sammantaget finner domstolen att bröderna gjort sig skyldiga till 42 grova stölder och åtta försök till grov stöld samt grovt häleri. Häleriet gäller bland annat guldtackorna där åklagaren menar att bröderna använt stulet guld.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes