Inrikes

Yrkar på åtta år i imamrättegång

INRIKES

Stockholm. Åtta års fängelse och utvisning vill åklagaren att det par som misstänks för medhjälp till mordförsök på en imam i Strömsund ska dömas till.

Åklagaren yrkar på att paret ska dömas till minst åtta års fängelse och utvisning för medhjälp till mordförsök.

– Även om Nazarov lever är själva brottet mycket allvarligt och borde förtjäna livstids fängelse. Medhjälparna bör dömas till minst åtta års fängelse och utvisning ur landet, säger åklagaren, enligt op.se.

I dag avslutas rättegången mot det par som är misstänkta för medhjälp till mordförsök på den uzbekiske imamen Obid Nazarov i Strömsund.

Under förmiddagen har sonen till den skjutne imamen vittnat i rätten i Östersund. Han har berättat hur Nazarov tvingades fly från Uzbekistan 1998 när han fick veta att säkerhetstjänsten i landet ville fängsla honom. Han blev också internationellt efterlyst.

Sedan han kom till Sverige har de haft kontakt med Säpo, och informerat dem om hotbilden.

– Problemet är att vi upplevde att Säpo inte tog det här på allvar. De sa hela tiden det var lugnt här i Sverige, berättar sonen, enligt Östersunds-Posten på nätet.

Dagen innan Nazarov sköts hade sonen och han diskuterat den ökade hotbilden, samt uppgifter om att säkerhetstjänsten hotat en man med repressalier om han inte åkte till Sverige och rapporterade om Nazarov.

– På onsdagen skulle vi fortsätta att diskutera händelsen. Men samma dag sköts han.

Nazarov har inte återhämtat sig efter mordförsöket, och ligger fortfarande på sjukhus.

– Han är fortfarande inte kontaktbar, säger sonen.

Den 22 februari sköts den uzbekiske imamen och regimkritikern i huvudet vid sitt hem. Politiska motiv anses ligga bakom dådet.

Paret nekar till att ha med mordförsöket att göra, och säger att de blivit lurade.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes