Kungligt mottagande för Löfven
Saudiarabien. Statsminister Stefan Löfven (S) har nu inlett sitt omstridda besök i Saudiarabien. Här i Riyad väntar en besvärlig balansgång i mötena med det enväldiga kungahuset.
Statsministern togs emot på flygplatsen av huvudstaden Riyads guvernör, Faisal bin Bandar Al Saud, som namnet antyder är det en av landets många kungligheter. Dessutom var handels- och investeringsminister al-Qassabi med i välkomstkommittén.
Möter kungen
Men Stefan Löfvens digra mötesprogram startar först på söndagen. Då väntar möten med huset Sauds tyngsta företrädare, vilket i den absoluta monarkin Saudiarabien också innebär att det är de tyngsta regeringsföreträdarna.
Kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman väntas ta emot, liksom utrikesminister Adel bin Ahmed al-Jubeir. Dessutom ska Stefan Löfven göra företagsbesök och träffa ordföranden i landets kommission för mänskliga rättigheter.
Det är första gången sedan 1990-talet som en svensk statsminister besöker diktaturen Saudiarabien. Och det efter en diplomatisk kris så sent som förra året.
Svettig balansgång
För Stefan Löfven blir besöket i ökenlandet en svettig balansgång. Han vill knyta politiska kontakter inför att Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd och bana väg för svenska företagsaffärer, samtidigt har han lovat att ta upp bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.
– Vi tar alltid upp de mänskliga rättigheterna och vi kommer att vara tydliga med vad vi tycker om både dödsstraff och kroppsstraff, sade Löfven inför resan.
Frågan är bara hur mottagliga de saudiska företrädarna är. De kritiseras gång på gång i internationella sammanhang och hittills har kungafamiljen inte utlovat några större demokratiska förändringar.
Pliktskyldigt
– Stefan Löfven kommer att göra som västledare brukar göra och pliktskyldigt säga att vi inte tycker om dödsstraff, men han kommer inte att ställa några krav eftersom det helt enkelt inte går, säger Thord Janson, Mellanösternexpert vid Göteborgs universitet.
Saudiarabien är dock en regional stormakt som behöver all bra PR det kan få. Kriget i Jemen kostar på, både ekonomiskt och i relationen med USA, dessutom gör låga oljepriser att landet inte är i lika god ekonomisk form som kungafamilj och befolkning vant sig vid.
Riyad, TT:s utsända