Åkesson kärv mot Anna Hagwall

Politik. Riksdagsledamot Anna Hagwall kan ligga pyrt till för uteslutning ur Sverigedemokraterna - i alla fall utifrån hur partiledaren Jimmie Åkesson mullrar.

Däremot tar han riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt i försvar.

I Ekots lördagsintervju fick Åkesson frågor om Hagwall, som sagt att Bonniers har för stor makt och i en motion om mediepolitik slirade i antisemitiska banor. Åkesson "har svårt att se andra skäl" än antisemitiska åsikter bakom Hagwalls ställningstaganden och att han inte alls är bekväm med det.

– Jag tycker inte alls om det, säger han.

Nog för uteslutning

Åkesson pekar också på att det inte är han själv utan ett särskilt utskott i partiet som beslutar om eventuella uteslutningar. Men på frågan om Hagwall agerande teoretiskt kan vara nog för en uteslutning svarar han:

– Ja, antisemitiska strömningar vill vi inte ha i vårt parti över huvudtaget.

Hagwall har fått lämna sina uppdrag som ledamot i skatteutskottet och som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp. Hon ställer inte upp för omval till riksdagen 2018 på uppmaning från partiledningen, men har själv sagt till SVT Dalarna att hon ska sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut.

Försvarar Sjöstedt

Det har också stormat kring Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiske talesperson. I en video från 2012 berättar han skrattande på en fest om när han arbetade på ett slakteri och hade tyska nazister som arbetskamrater.

Han säger att det hände att får ramlade ner från krokar i taket och att tyskarna då sparkade på dem och skrek "Die Juden". De som finns omkring skrattar också stort när Sjöstedt levererar poängen.

Åkesson säger att videon är "olycklig" och "osmaklig" för Sjöstedt. Men samtidigt har Sjöstedt förklarat sig på ett trovärdigt sett, och han har inga antisemitiska åsikter över huvudtaget, enligt Åkesson.

– Jag har känt honom väldigt länge.

TT

Publisert: