Mäklare lockade med svarta hyror

Malmö. En mäklare som visade en hyresfastighet i Malmö lockade spekulanter med svarta hyresintäkter för en källare. Samtidigt berättade mäklaren att det är förbjudet att bo i källaren - den saknar utrymningsvägar och är en olägenhet för hälsan.

Priset för fastigheten i det socialt utsatta området Seved är 4,2 miljoner kronor och direktavkastningen 6,03 procent. Men mäklaren som Sydsvenskan träffade förklarade att det går att tjäna extra genom svarta hyror - den dåvarande ägaren lät nämligen tre anställda vietnameser bo i den utdömda källaren.

– Men han är fortfarande villig att låta dem bo kvar och betala fem tusen i månaden till den som köper huset, sade mäklaren till Sydsvenskans reportrar, som utgav sig för att vara intresserade av att köpa fastigheten.

Kommunen dömde nyligen ut källaren som en olägenhet för hälsan. Räddningstjänsten anmärker på att utrymningsvägar saknas.

När mäklaren konfronterades med en dold inspelning ville han bara ansvara för det som står i prospektet - där nämns inte svarta intäkter.

– Jag har ingenting med detta att göra, sade han.

Det är upp till köparen att bestämma om någon ska bo i källaren, anser mäklaren som inte tycker att det var fel att berätta om extrainkomsterna. Assistenten förklarade att de bara relaterat till något som ägaren berättat.

TT

Publisert: