Sänkta straff för vodkaförsäljning

Tre personer bakom den så kallade vodkabilen som sålde sprit till tonåringar i Stockholmsområdet får straffen sänkta. Svea hovrätt underkänner åklagarens beräkning av mängderna.

Två män som av tingsrätten dömdes till 2,5 års fängelse får nu i stället fängelse i ett år och två månader för en rad brott. För en annan sänks straffet från två års fängelse till sex månader.

Redan när tingsrättsdomen föll opponerade sig försvarsadvokaterna.

– Vi tycker att domen är felaktig. Vad jag förstår så har rätten delvis gått på åklagarens statistik och beräkningar och de anser vi är fel. Det är för stora mängder, sade advokat Eric von Platen då om att gruppen ansågs ha sålt drygt 3 600 liter vodka.

Även Svea hovrätt slår nu fast att åklagarens beräkningsmetod - utifrån uppgifter ur hemlig telefonövervakning och hemlig telefonavlyssning - inte ger ett tillförlitligt resultat.

"Hovrätten fäller var och en av dem för olovlig försäljning av mellan 250 och 500 liter vodka medan tingsrätten dömde dem för att ha sålt mellan 600 och 1 600 liter vodka", skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande. Den mindre mängden är orsaken till de sänkta straffen.

TT

Publisert: