Studsmattor får inte säljas utan nät

Stockholm. Studsmattor utan skyddsnät säljs, trots att det inte är tillåtet och bryter mot EU:s regler.

– Branschen har inte hängt med, säger Anna Stridsberg vid Konsumentverket.

När SVT:s program Plus testade tre studsmattor för hemmabruk framkom att två av dem såldes utan skyddsnät. Vid en kontroll fann redaktionen att totalt åtta svenska återförsäljare sålde studsmattor utan skyddsnät. Samtliga rekommenderade dock sina kunder att köpa nät till studsmattorna och säger till Plusredaktionen att de inte förstått att det skulle vara otillåtet att sälja mattorna utan nät.

– När de första studsmattorna kom fanns det inte nät. Men studsmattorna har utvecklats under åren och från att ha setts som ett tillbehör är nätet nu något som anses sitta ihop med produkten. När vi köper produkter ska de ju vara så säkra som möjligt utifrån den kunskap vi har i dag, säger Anna Stridsberg, teknisk expert vid Konsumentverket.

EU-lagstiftningen i det här fallet gäller själva produktens utformning vid försäljning. Några lagkrav på att konsumenten använder nätet - motsvarande lagkravet på cykelhjälm för barn under 15 år - finns inte.

Det finns inte heller några krav på att en cykel, skateboard eller snowboard måste köpas ihop med skyddsutrustning eftersom det är separata produkter.

TT

Publisert: